Weer en beste reistijd voor Nantes

Het klimaat van Nantes kan net zo grillig zijn als dat van Nederland, maar met subtiele verschillen. De gemiddelde temperaturen in de winter zijn iets milder en de zomerneerslag is wat minder intens, waardoor de zomermaanden aangenamer zijn dan elders. Hoewel het weer op zichzelf geen exclusieve reden is om naar Nantes te reizen, biedt de stad en haar omgeving gelukkig veel meer. Sommige delen van Nantes, vooral langs de Loire en de omliggende gebieden, genieten zelfs van een microklimaat dat de omstandigheden gunstiger maakt.

Het klimaat van Nantes

Nantes wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom, wat resulteert in een gematigd zeeklimaat met weinig extreme weersomstandigheden. De zomers zijn warm maar niet verstikkend heet, met een gemiddelde dagtemperatuur net boven de twintig graden Celsius. In de winter daalt de gemiddelde dagtemperatuur tot net onder de tien graden Celsius. ’s Nachts kan het kwik dalen tot rond het vriespunt, maar langdurige vorstperioden zijn zeldzaam, voornamelijk dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan. Nantes kent, net als Nederland, vier duidelijke seizoenen die geleidelijk in elkaar overgaan.

Neerslag

De neerslag in Nantes varieert van lichte motregen tot stortbuien en sporadische sneeuwval tijdens de winter. Jaarlijks valt er gemiddeld 800 tot 1000 millimeter neerslag gedurende 150 tot 180 dagen. De wintermaanden, vooral december en januari, kennen een piek in neerslag. De zomermaanden hebben lagere neerslagcijfers, maar er kunnen nog steeds intense regenbuien vallen. De grootste kans hierop heb je in de late namiddag of avond.

Neerslag in Nantes varieert tussen matige neerslag tot zware regenval en soms onweer. De kans hierop is het grootst  in de zomer. Bij temperaturen onder het vriespunt kan sneeuw vallen, hoewel dit zeldzaam is. De natste periodes zijn meestal de late herfst en winter, wanneer stormsystemen vanuit de Atlantische Oceaan over Frankrijk trekken. Deze periodes kunnen leiden tot langdurige regen en mogelijke overstromingen. Nantes heeft een gematigd klimaat met neerslag die per seizoen verschilt.

Zomerzon

De zomermaanden in Nantes zijn heerlijk, met een gemiddelde temperatuur net boven de twintig graden Celsius en soms zelfs richting de dertig graden Celsius. Gemiddeld schijnt de zon acht uur per dag tijdens de zomer. De zomers in Nantes vertonen gelijkenissen met die in Nederland, maar met iets hogere gemiddelde temperaturen. Het weer kan wisselvallig zijn, maar wanneer de zon schijnt, is het direct aangenaam. Gemiddeld schijnt de zon ongeveer 2.200 uur per jaar.

Weersextremen

Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom kent Nantes over het algemeen weinig weersextremen. De stad wordt zelden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals intense hittegolven of langdurige periodes van strenge vorst. Echter, tijdens de wintermaanden kunnen er af en toe zware stormen voorkomen, met harde windstoten en intense neerslag. Deze stormen kunnen langs de kustlijn van de regio veel last veroorzaken, maar Nantes zelf blijft doorgaans relatief beschermd. Het is altijd verstandig om tijdens de wintermaanden rekening te houden met mogelijke stormachtige weersomstandigheden en hierop voorbereid te zijn.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Nantes zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Nantes. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk hier het klimaat van Nantes