Vervoer in en naar Nantes

Nantes heeft een uitgebreid en divers transportsysteem. Of je nu vanuit Nederland reist met de auto, trein of vliegtuig, Nantes biedt diverse opties om de stad te bereiken. Voor automobilisten zijn er parkeergarages en mogelijkheden voor parkeren op straat, terwijl reizigers die per trein aankomen kunnen genieten van handige verbindingen naar de stad. Voor vliegreizigers is het Nantes Atlantique Airport een belangrijke toegangspoort tot de stad, met tal van vluchten vanuit Nederland en andere Europese steden.
Eenmaal in de stad kunnen bezoekers profiteren van het uitgebreide openbaar vervoersnetwerk, waaronder gratis bus- en tramdiensten met de Nantes City Pass. Bovendien bieden veerdiensten op de Loire en Erdre een prachtige, leuke en snelle manier om de stad te verkennen.

Met deze diverse transportmogelijkheden is Nantes makkelijk bereikbaar, vanuit alle hoeken Europa, maar kun je als toerist tijdens een stedentrip jezelf ook gemakkelijk door de stad verplaatsen.

Met de trein naar Nantes

Je kunt vanuit Nederland naar Nantes reizen per trein door gebruik te maken van internationale treindiensten zoals Thalys en TGV. De reis begint met een rit naar Parijs, waar je vervolgens overstapt op een hogesnelheidstrein naar Nantes. De treinreis van Amsterdam naar Parijs duurt ongeveer 3 tot 4 uur, afhankelijk van het type trein en het aantal tussenstops. Vanuit Parijs naar Nantes duurt de treinreis gemiddeld 2 tot 3 uur, afhankelijk van het type trein en de dienstregeling. Het is raadzaam om vooraf je treintickets te reserveren, vooral tijdens drukke periodes, om verzekerd te zijn van een plaats. Eenmaal in Nantes aangekomen, kun je gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoersnetwerk om je binnen de stad te verplaatsen. Een treinreis vanuit Nederland naar Nantes, zal afhankelijk van je opstapplaats, de overstaptijd in Parijs en de verschillende stops onderweg tussen de 5 en de 7 uur duren.

Vind hier de goedkoopste tickets naar Nantes

Vliegen naar Nantes

Je kunt naar Nantes vliegen vanuit Nederland vanaf Nederlandse luchthavens zoals Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, en Eindhoven Airport. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten aan naar Nantes Atlantique Airport, gelegen op ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum van Nantes. De vluchttijd van Nederland naar Nantes bedraagt doorgaans tussen de 1,5 en 2 uur, afhankelijk van de vertrekluchthaven en de luchtvaartmaatschappij. Het is raadzaam om vooraf je vliegtickets te boeken om de beste prijzen en vertrektijden te verkrijgen. Eenmaal aangekomen op Nantes Atlantique Airport, kun je gebruikmaken van taxi’s, (shuttle) bussen of huurauto’s om naar het stadscentrum te reizen.

Nantes Atlantique Airport

Nantes Atlantique Airport ligt op ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum van Nantes. Het is de belangrijkste luchthaven in het westen van Frankrijk. Het is een modern vliegveld met jaarlijks miljoenen passagiers, uit alle werelddelen. De luchthaven biedt directe vluchten naar tal van bestemmingen binnen Europa en verder, verzorgd door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Passagiers vinden op de luchthaven diverse voorzieningen, waaronder restaurants, winkels, autoverhuurbedrijven en parkeermogelijkheden.

Transfers

Nantes Atlantique Airport beschikt over uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer, waaronder bussen en een shuttle service die regelmatig tussen de luchthaven en het stadscentrum rijden. Deze shuttlebus rijdt tussen het vliegveld en de stad Nantes en stopt bij Gare Sud, Lieu Unique en Hôtel Dieu. Deze shuttle is ongeveer 20 minuten onderweg en kost 10 euro. In de zomerperiode rijdt de shuttle iedere 20 minuten, in de winterperiode iedere 30 minuten. De eerste bus rijdt om 04:30 vanaf Hôtel Dieu en de laatste bus vertrekt om 0:00 vanaf het Nantes Atlantique Airport.

De kosten voor een transfer van en naar het vliegveld zijn inbegrepen in de Nantes City Pass, als je hem vooraf online koopt

Huurauto in Nantes

Hoewel Nantes uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer, kan het huren van een auto handig zijn voor reizigers die meer van de omgeving willen verkennen. Met een huurauto kun je gemakkelijk de schilderachtige wijngaarden van de Loire-vallei verkennen, historische kastelen bezoeken en pittoreske stadjes ontdekken. Bovendien biedt een auto flexibiliteit en vrijheid om op eigen tempo te reizen en afgelegen plekken te bereiken die moeilijker bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Met de auto naar Nantes

Om met de auto vanuit Nederland naar Nantes in Frankrijk te reizen, volg je doorgaans de route via België en Noord-Frankrijk. Vanuit Nederland kun je de snelwegen A16 of A1 richting België nemen, afhankelijk van je vertrekpunt. Eenmaal in België kun je de E19 en vervolgens de E17 volgen richting Frankrijk. Eenmaal in Frankrijk volg je de E17 en vervolgens de E40 richting Lille. Van daaruit neem je de A1/E15 richting Parijs. Bij Parijs volg je de borden richting Bordeaux en volg je de A10/E5 naar Nantes. Houd er rekening mee dat je in Frankrijk voornamelijk gebruik zult maken van tolwegen. Voor de tolpoorten kunnen, zeker in de zomermaanden, lange rijen staan maak je gebruik van een tolbadge, dan kun je deze drukte deels vermijden. Afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland en de drukte onderweg en in welke periode je naar Nantes rijdt zal je ongeveer 8 tot 10 uur onderweg zijn.

Milieusticker

In Nantes heb je geen Milieusticker nodig. Ben je van plan om onderweg in Parijs te stoppen, dan heb je er wel 1 nodig.

Parkeren in Nantes

In Nantes zijn er verschillende opties voor parkeren, waaronder parkeergarages, park & rides en parkeren op straat. Enkele populaire parkeergarages zijn Parking Bretagne, Parking Tour Bretagne en Parking Commerce, gelegen in het stadscentrum. Voor wie buiten het centrum wil parkeren en met het openbaar vervoer verder wil reizen, zijn er park & ride-faciliteiten beschikbaar, zoals P+R Beaujoire en P+R Neustrie. Parkeren op straat is ook mogelijk, maar houd rekening met parkeerzones en tarieven, die kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het tijdstip. Bezoekers kunnen gebruikmaken van parkeerautomaten of mobiele apps om te betalen.

Openbaar vervoer in Nantes

Het openbaar vervoer in Nantes bestaat voornamelijk uit een uitgebreid netwerk van bussen en trams, die efficiënt de stad en omliggende gebieden bedienen. De bus- en tramlijnen verbinden belangrijke wijken, toeristische attracties en zakelijke centra, waardoor reizigers gemakkelijk kunnen reizen binnen de stad. Bovendien zijn de bus- en tramdiensten goed geïntegreerd, waardoor overstappen eenvoudig is.

Een bijzonder voordeel voor bezoekers is dat het gebruik van zowel de bus als de tram gratis is met de Nantes City Pass. Hiermee hebben reizigers onbeperkte toegang tot het openbaar vervoer gedurende de geldigheidsperiode van hun pas. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook een kostenbesparende optie voor diegenen die de stad willen verkennen zonder extra kosten voor losse vervoersbewijzen.

Veerboot

De veerdiensten in Nantes bieden een handige, maar vooral leuke manier om de stad te verkennen, vooral voor houders van de Nantes City Pass. Deze pas biedt gratis toegang tot het openbaar vervoer, inclusief de veerdiensten op zowel de Loire als de Erdre. Opstapplaatsen langs de Loire zijn onder meer de Quai de la Fosse, Quai des Antilles en Quai de Versailles, terwijl de veerdiensten langs de Erdre vertrekken vanaf locaties zoals Port Boyer en Cale de la Savatte. Door gebruik te maken van deze veerdiensten kunnen reizigers snel en gemakkelijk verschillende delen van de stad bereiken, terwijl ze genieten van de prachtige uitzichten langs de route.

Fietsen in Nantes

In Nantes is fietsen een populaire en handige manier om de stad te verkennen. Het fietsvriendelijke stadslandschap omvat uitgebreide fietspaden die langs de rivier de Loire lopen en door historische wijken en groene parken slingeren. Bovendien zijn er verschillende fietsverhuur- en deelsysteemdiensten beschikbaar, waaronder Bicloo, een selfservice fietsverhuurprogramma dat meer dan 900 fietsen biedt op meer dan 90 stations in de stad. Daarnaast bieden verschillende lokale fietsverhuurbedrijven een breed aanbod aan fietsen, van stadsfietsen tot elektrische fietsen, voor zowel korte als lange verhuurperiodes.

Voor toeristen die meer willen weten over de stad, worden er ook fietstochten met gids aangeboden, waarbij ervaren gidsen bezoekers meenemen naar de interessantste bezienswaardigheden en verborgen juweeltjes van Nantes. Deze tours bieden niet alleen een leuke en informatieve manier om de stad te verkennen, maar geven ook inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van Nantes.