Musea in Nantes

Als culturele hoofdstad van West-Frankrijk heeft Nantes een schat aan musea die de rijke geschiedenis, kunst en cultuur van de regio belichten. Van het Musée d’histoire de Nantes in het imposante Château des Ducs de Bretagne tot het Musée d’arts met zijn uitgebreide collectie van de 13e eeuw tot nu, de musea van Nantes geven een boeiende kijk op geschiedenis van de stad Nantes.

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de stad in het Musée d’histoire de Nantes, waar interactieve tentoonstellingen en uitgebreide collecties bezoekers meenemen op een reis door de tijd. Bewonder meesterwerken van internationaal gerenommeerde kunstenaars in het Musée d’arts, laat je verrassen door de diverse tentoonstellingen in het Le Musée d’Histoire Naturelle of verken de wondere fantasie van een van de beroemdste schrijvers van Frankrijk in het Jules Verne Museum.

Le musée d’histoire de Nantes

Het Musée d’histoire de Nantes, gevestigd in het Château des Ducs de Bretagne in Nantes, biedt een meeslepende reis door de geschiedenis van de stad. Met een mix van interactieve, esthetische en educatieve presentaties vertelt het museum het verhaal van Nantes, vanaf het tijdperk van het kasteel en het hertogdom Bretagne tot aan de moderne metropool van vandaag.

Het museum heeft recentelijk vernieuwingen ondergaan, met een uitbreiding van de collecties die zich nu uitstrekt tot thema’s als de Atlantische slavenhandel en de twee wereldoorlogen. De tentoonstellingen, verdeeld over 32 kamers en met meer dan 1.150 objecten, bieden een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Nantes.

Het museum benadert geschiedenis ook op mondiale schaal, waardoor bezoekers worden uitgenodigd om het verleden te bekijken vanuit een breed perspectief dat de grenzen van Europa overstijgt. De collecties, variërend van schilderijen en sculpturen tot wetenschappelijke instrumenten en meubels, vertellen de geschiedenis van Nantes, inclusief de Atlantische slavenhandel, de industrialisatie en de impact van de twee wereldoorlogen.

Met een focus op zowel de glorie als de uitdagingen van het verleden, biedt het Musée d’histoire de Nantes een interessante reis door het verleden voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Nantes.

Musée d'Arts

Het Musée d’Arts in de Franse stad Nantes, voorheen bekend als het Musée des Beaux-Arts de Nantes, is een museum dat de kunst van de 13e eeuw tot nu tentoonstelt. Het museum werd in 1801 opgericht door Napoleon Bonaparte, als onderdeel van een initiatief om de collectie van het Louvre te verspreiden over Frankrijk. Nantes ontving destijds een verzameling van 43 werken, die een overzicht van de kunstgeschiedenis moesten bieden. De collectie zou steeds verder groeien en in 1900 opende het nieuwe Palais des Beaux-Arts zijn deuren. Na een langdurige renovatie heropende in 2017 het museum als het Musée d’Arts.

De collectie van het museum omvat kunstwerken van Italiaanse meesters uit de 13e eeuw tot hedendaagse kunstenaars. Hoogtepunten zijn onder meer werken van Bernardo Daddi, Delacroix, Monet, Kandinsky, en hedendaagse kunstenaars zoals Maurizio Cattelan en Gerhard Richter. Een bezoek aan het Musée d’Arts in Nantes is een afwisselend museumbezoek, dit vooral door de indrukwekkende collectie en het prachtig gerenoveerde gebouw.

Le Musée d’Histoire Naturelle

Het Muséum d’Histoire Naturelle in Nantes, heeft een indrukwekkende collectie, die tot de grootste en belangrijkste van Frankrijk behoort. De geschiedenis van het museum gaat terug tot 1799, toen François-René Dubuisson, een apotheker en natuurliefhebber, een privé-kabinet oprichtte om de studie van natuurlijke fenomenen te vergemakkelijken. De collecties groeiden gestaag en werden uiteindelijk ondergebracht in het huidige gebouw.

Het museum herbergt een diverse reeks collecties, waaronder zoölogie, mineralogie, botanie, en etnologie. Het is de thuisbasis van meer dan duizend exemplaren van gewervelde dieren, mineralen, gesteenten, fossielen en een uitgebreide bibliotheek van natuurhistorische boeken en tijdschriften. Daarnaast heeft het museum een vivarium dat een twintigtal regionale, nationale en exotische diersoorten huisvest.

In 2025 zal het museum worden gesloten voor uitgebreide renovaties en uitbreidingen. De heropening staat voorlopig gepland voor 2028.

Musée Jules Verne

Het Jules Verne Museum, eert de beroemde Franse schrijver Jules Verne. Het museum is gehuisvest in een prachtig gebouw uit het laatste kwart van de 19e eeuw, dat uitkijkt over de rivier de Loire. Hoewel Verne nooit in het gebouw heeft gewoond, is het nu wel helemaal zo ingericht, dat het lijkt alsof het ooit zijn huis is geweest.

Binnen in het museum wordt bezoekers een kijkje geboden in het leven van Jules Verne, zijn verbeelding en zijn unieke manier van schrijven. Het museum is verdeeld in verschillende thematische ruimtes, elk met een uniek aspect van Verne’s leven en werk. Bezoekers kunnen zijn tekenkamer inlopen, waar stoelen en een klok uit zijn eigen salon staan. Het porselein dat tentoongesteld wordt in deze kamer, werd geschonken aan de stad Nantes door de nakomelingen van Verne. Verder verkent het museum de vele facetten van Verne’s verbeelding, van zijn fascinatie voor de zee tot zijn verkenning van bekende en onbekende werelden.

Musée Naval Maillé Brézé

Het Musée Naval Maillé Brézé, is het enige bewaarde oorlogsschip van de Franse Marine dat dienstdoet als museum. Het schip, dat sinds 1991 een monument historique is, heeft een rijke geschiedenis op de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, waar het onder andere deelnam aan de begeleiding van onderzeeërs met kernraketten vanuit Brest.
Het museum aan boord van de Maillé Brézé toont alle uitrusting en bewapening uit het tijdperk van de Koude Oorlog, evenals de leefruimtes van de bemanning aan boord. Naast het museum biedt het schip ook ruimte voor interactieve tentoonstellingen, escaperooms en educatieve activiteiten in samenwerking met lokale verenigingen. Bovendien is het schip een populaire locatie voor filmopnames en documentaires.

Met zijn indrukwekkende afmetingen van 132 meter lang en 13 meter breed, is de Maillé Brézé een monument van Franse maritieme geschiedenis. Die nu de jongste generatie laat zien hoe het leven op een oorlogsschip tijdens de Koude Oorlog er uit zag.

Musée de l'Imprimerie

Het Musée de l’Imprimerie in Nantes is een museum dat gewijd is aan de kunst van het drukken. Het museum is opgericht op 6 december 1986 door Sylvain Chiffoleau en Robert Colombeau. Het museum is nu gevestigd aan de Quai de la Fosse 24, in de ruimtes van de Jacques-Demy mediatheek. In het Musée de l’Imprimerie zijn typografische persen, handpersen, platte persen of cilinderpersen te zien. Kom je alles te weten over diepdrukgravure en lithografie. Het museum is een reis door de van de drukkunst van de 15e eeuw, tot nu. De stad Nantes heeft altijd een sterke band gehad met drukwerk. Het museum belicht deze historische band en laat de evolutie van druktechnieken door de eeuwen heen laat zien. Het Musée de l’Imprimerie van Nantes is een levendig eerbetoon aan de traditionele kunst van het drukken.

Planetarium van Nantes

Het Planétarium van Nantes opende voor het eerst zijn deuren op 18 juni 1981. Het Planétarium biedt rondleidingen van ongeveer een uur aan, aangepast aan een bepaald type publiek, afhankelijk van leeftijd of kennisniveau. Onder een koepel van 8 meter in diameter kunnen ongeveer 50 bezoekers per keer binnen. Het museum verwelkomt ongeveer 50.000 bezoekers per jaar.

In de hal van het Planétarium van Nantes kunnen bezoekers drie grote meteorieten bekijken (de zwaarste weegt 36 kilo). Je kunt niet alleen bekijken, maar ook aanraken! Verder zijn er
verschillende modellen van planeten, raketten en het internationale ruimtestation te zien. Het Planétarium van Nantes biedt een fascinerende blik op de hemellichamen en de mysteries van het universum. De educatieve programma’s, boeiende tentoonstellingen en activiteiten in Planétarium van Nantes inspireren vooral de jongste generatie ontdekkingsreizigers van de ruimte.

Musée Thomas Dobrée

Het Musée Départemental Thomas-Dobrée, beter bekend als het Musée Dobrée, is sinds 1895 eigendom van het departement Loire-Atlantique. Het museum ligt in het centrum van Nantes, in de wijk Graslin, grenzend aan het Muséum d’histoire naturelle en de cours Cambronne. Tussen 1862 en 1895 liet de reder en verzamelaar Thomas Dobrée (1810-1895) een huis bouwen met een dubbele functie: als woonplaats en als expositieruimte voor zijn collecties. Het bestaande gebouw op het terrein, het bisschoppelijk landhuis van La Touche uit de 15e eeuw, werd door Dobrée verworven en geïntegreerd.

Het Musée Dobrée wordt gevormd door een neoklassiek paleis, een 15e-eeuws landhuis en twee moderne gebouwen, te midden van een Engelse tuin. Met 36 zalen verspreid over vier verdiepingen, herbergt het museum een eclectische verzameling van 2.400 objecten die 500.000 jaar geschiedenis en 5 continenten overspannen. Bezoekers kunnen genieten van verschillende rondleidingen met interactieve onderdelen. Na een grootscheepse verbouwing en archeologische opgravingen heropende het nieuwe museum op 18 mei 2024 zijn deuren.

Musée des Sapeurs-pompiers de Loire Atlantique

Het Musée des Sapeurs-pompiers de Loire-Atlantique in Nantes vond zijn oorsprong in 1988. Toen een expositie ter ere van het eeuwfeest van de professionele brandweerlieden van Nantes, gehouden werd in het Château des Ducs de Bretagne. Deze expositie, was de aanleiding om het museum te openen. In 1991 werd de Association des Amis du Musée des Sapeurs-Pompiers de Loire-Atlantique (A.A.M.S.P.L.A.) opgericht. Na tentoonstellingen op verschillende locaties opende het museum in 2006 zijn deuren aan de Rue du Maréchal Joffre.

Het museum herbergt meer dan 4000 voorwerpen, waaronder uniformen en uitrusting uit diverse periodes, van het Ancien Régime tot heden. Het is een leerzaam bezoek voor bezoekers van alle leeftijden. Het museum is gevestigd in de oudste kazerne van de brandweer van Nantes. Het museum is alleen op zondagen en op afspraak open. Op deze dagen kun je onder begeleiding van een gids het museum bezoeken.