Ilé de Nantes

Het Île de Nantes, gelegen in het centrum van de stad Nantes, is een eiland omringd door twee takken van de rivier de Loire – de “bras de la Madeleine” in het noorden en de “bras de Pirmil” in het zuiden. Het is een van de elf wijken van Nantes.

Het Île de Nantes is de plek voor stadsontwikkeling en creativiteit in Nantes. Hier vind je een mix van industrieel erfgoed, moderne architectuur en innovatieve projecten. Het eiland herbergt een aantal opvallende sculpturen en mechanische creaties, geïnspireerd door de werelden van Jules Verne, Leonardo da Vinci en de industriële revolutie. Het is een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen en waar nieuwe ideeën en ontwerpen voortdurend worden ontwikkeld. Met zijn levendige kunstscene, groene ruimtes en bruisende sfeer is het Île de Nantes een unieke en inspirerende bestemming in het hart van Nantes.

Les Machines de l’île

Les Machines de l’île in Nantes zijn een uniek artistiek project dat de werelden van Jules Verne, het mechanische universum van Leonardo da Vinci en de industriële geschiedenis van Nantes samenbrengt. Het team achter La Machine heeft hun werkplaats gevestigd op de oude scheepswerven van Nantes. Het team heeft allerlei levende machines gebouwd, die te zien zijn in het Les Galeries des Machines of de Le Carrousel des Mondes Marins. Hun bekendste project is de l’Éléphant de Nantes.

Het concept van Les Machines de l’île is ontstaan in het kader van stadsvernieuwing op het Ilé de Nantes. Het project omvatte aanvankelijk de l’Éléphant de Nantes, een prototype van de Heron Tree en de Carrousel des Mondes Marins.

Het project kreeg financiële steun van de Europese Unie en de lokale overheid. Nu is uitgegroeid tot een van de meest innovatieve toeristische attracties in Europa, bekroond met prijzen voor zijn innovatieve karakter en bijdrage aan het culturele landschap van Nantes.

l'Éléphant de Nantes

De ‘ l’Éléphant de Nantes, is een iconische creatie van het straattheatergezelschap “La Machine”, is uitgegroeid tot een onmisbaar symbool van de stad Nantes. Met bijna 48 ton gewicht en een hoogte van 12 meter, kan deze majestueuze creatie van staal en hout tot wel 50 passagiers verwelkomen voor een onvergetelijke ervaring. Kaartjes kun je hier online reserveren.

Elke keer dat de ‘l’Éléphant de Nantes’ uitgaat, is het een waar staaltje van techniek, waarbij een enorm bewegend bouwwerk tevoorschijn komt van wel vier verdiepingen hoog. Aan boord kunnen bezoekers van dichtbij de tandwielen in werking zien, het gebrul horen dat door de machinisten wordt geactiveerd en de bezoekers zien wegrennen voor het water dat naar hen wordt gespoten.

In februari 2018 werd de olifant uitgerust met een nieuwe hybride motor, waardoor hij stiller en twintig keer zo weinig vervuilend is dan voorheen. Het motto “Neptunus favet eunti” (Neptunus is gunstig voor reizigers of zij die durven), is de ‘l’Éléphant de Nantes’ een eerbetoon aan de reislust en de zee.

Les Galeries des Machines

De Galerie des Machines is een laboratorium vol verrassende mechanische wezens. Hier krijgen bezoekers een kijkje in een wereld, Les Machines de l’île. Enthousiaste gidsen vertellen over de geschiedenis en werking van deze bizarre creaties. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe machine genaamd l’Arbre aux Hérons, die uiteindelijk gebouwd gaat worden in de Le Jardin Extraordinaire.

In deze gerenoveerde hal van de Galerie des Machines, bekend als Les Nefs, staan verschillende prototypes van dieren die in de l’Arbre aux Hérons komen, waaronder een reuzenspin die op acht poten loopt en zichzelf kan optillen. Andere opvallende creaties zijn een reuze rups, een enorme mier en een reiger met een vleugelwijdte van 8 meter. Er zijn zelfs verschillende creaties die je als bezoeker zelf mag besturen. Zo kun je plaatsnemen op een rups, meevliegen met een reiger en kun je een veld vol vlinders laten bewegen.

De Galerie des Machines is niet alleen een tentoonstellingsruimte, maar ook een laboratorium waar prototypes getest en onderzocht worden.

Le Carrousel des Mondes Marins

De Carrousel des Mondes Marins is een indrukwekkend kunstwerk op het Île de Nantes. Deze reusachtige draaimolen, bijna 25 meter hoog en met een diameter van 22 meter, herbergt een fantastische verzameling van mechanische zeedieren en objecten. Op drie niveaus worden bezoekers meegenomen op een poetische reis door de zee, van de diepten van de zeebodem tot aan de oppervlakte van de zee.

Op het eerste niveau bevinden zich de zeebodems, waar bezoekers worden verwelkomd door zeedieren zoals de reuzenkrab, de achterwaartse zwemmende inktvis en de onderzoeksmachine. Op het tweede niveau, de afgronden, zweven mysterieuze wezens zoals de diepzee lantaarnvis en de manta ray. Alleen bezoekers boven 1,35 meter worden toegelaten op dit niveau. Het derde niveau, de zeeoppervlakte, biedt een spectaculair schouwspel van draaiende boten, stormachtige golven en vliegende vissen onder een grote circustent.

Les Anneaux

“Les Anneaux” is een kunstwerk van Daniel Buren en Patrick Bouchain, op de Quai des Antilles op het Ilé de Nantes. Het kunstwerk bestaat uit 18 verzinkte stalen ringen van 4 meter in diameter. Deze ringen staan symbool voor het verleden die de stad heeft met de slavenhandel. De ringen, ’s nachts verlicht met rode, groene en blauwe leds, zijn bevestigd aan oude bolders langs de kade. De betekenis van het kunstwerk is open voor interpretatie, maar verwijst naar de geschiedenis van de stad.

Maison des Hommes et des techniques

Het Maison des Hommes et des Techniques (MHT) in Nantes geeft een kijkje in de maritieme geschiedenis van de stad en haar banden met de scheepsbouw en andere industrieën. Opgericht in 1994, presenteert het museum de permanente tentoonstelling “Bâtisseurs de navires” die teruggaat tot 2000 jaar maritieme geschiedenis. Met artefacten, modellen en films belicht het de technologische ontwikkelingen, arbeidsomstandigheden en vakbondsstrijd van scheepsbouwvakkers. Tijdelijke tentoonstellingen en exposities geven een betere inkijk in de geschiedenis van Nantes. Het MHT, een erfgoedvereniging, streeft naar het behoud van Nantes’ industriële erfgoed en het bevorderen van de arbeidsculturen. Met zijn boeiende exposities en educatieve programma’s is het MHT een must-see bestemming voor wie meer wil weten over de rijke geschiedenis van Nantes.