Bezienswaardigheden in Nantes

Nantes, een stad rijk aan kunst en geschiedenis, is de ideale bestemming voor een boeiende stedentrip. Van het imposante Château des Ducs de Bretagne, dat zes eeuwen geschiedenis herbergt, tot de innovatieve Machines de l’Île, biedt de stad een unieke mix van historisch erfgoed en moderne kunst. Wandel langs de Ligne Verte die je langs de belangrijkste kunstwerken en bezienswaardigheden leidt, waaronder de historische Jardin des Plantes en de unieke Lieu Unique, het culturele hart in een voormalige koekjesfabriek. De schilderachtige wijken, zoals Bouffay, ademen middeleeuwse charme, terwijl de elegante Passage Pommeraye je een inkijk geeft in 19e-eeuwse welvaart in de stad. Nantes is een stad waar op elke straathoek wel iets te ontdekken valt en waar innovatie en historische schoonheid hand in hand gaan.

Tour Lu en Lieu Unique

De Tour Lu is oorspronkelijk de fabrieksschoorsteen van de LU-koekjesfabrikant. De toren in prachtige art-decostijl, staat aan de rand van de wijk La Madeleine en vormt nu een deel van Le Lieu Unique. Deze culturele ruimte, gevestigd in de voormalige LU-fabriek, biedt een gevarieerd programma van theater, muziek, beeldende kunst, en literatuur.

 

Le Lieu Unique, gecreëerd in de geest van het Parijse Centre Pompidou, is ontworpen als een ontmoetingsplaats voor verschillende vormen van hedendaagse kunst. De combinatie van kunstgalerij, concertzaal, boekwinkel, nachtclub en bar zorgt voor een divers publiek. Lieu Unique staat bekend om zijn avant-gardistische benadering van kunst en cultuur, waarbij de grenzen tussen verschillende artistieke disciplines vaak vervagen.

De toren heeft panoramisch uitzicht over de stad. Bezoekers kunnen de Tour Lu beklimmen, waarna ze getrakteerd worden op een uniek uitzicht op Nantes.

Jardin des Plantes

De Jardin des Plantes in Nantes, is een van de belangrijkste botanische tuinen in Frankrijk. Toen de botanische tuin in 1688 werd aangeplant, was het een kleine medicinale plantenverzameling, maar door de jaren heen groeide het uit tot een botanische tuin. Het opende zijn poorten voor het publiek in 1829. In deze periode kreeg het zijn huidige uiterlijk als stadspark Engelse stijl. De tuin werd beroemd om zijn collectie magnolia’s, camelia’s, chrysanten en rozen. Nu zijn er ongeveer 11.000 plantensoorten te zien, waaronder zeldzame en oude bomen zoals de meer dan 200 jaar oude Magnolia d’Hectot.

De Jardin des Plantes is een groene oase in het centrum van Nantes. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die wandelen langs de vijvers, rivieren en paden. De Jardin des Plantes zijn gratis te bezoeken.

Château des Ducs de Bretagne

Het Château des Ducs de Bretagne in Nantes, is te vinden in het historische hart van de stad. Het kasteel is het symbool van het Bretonse hertogdom en de Franse koninklijke macht in dit deel van Frankrijk. Het kasteel is gebouwd in de late 15e eeuw door François II, de laatste hertog van een onafhankelijk Bretagne. Al gaat de geschiedenis van het kasteel veel verder terug. Er zijn in en rondom het kasteel meerdere vondsten gedaan uit de Gallo-Romeinse periode.

De dochter van François II, Anne van Bretagne, die tweemaal koningin van Frankrijk was, liet haar stempel achter in het kasteel. Haar invloed is vooral zichtbaar in de architectonische details en decoraties die tekenen van de Italiaanse renaissance vertonen. Door de eeuwen heen diende het kasteel verschillende rollen: residentie van koningen, militaire kazerne, arsenaal en zelfs een gevangenis. Na uitgebreide restauratiewerken die bijna vijftien jaar duurden, heropende het kasteel in 2007 zijn deuren. Nu is in het Château des Ducs de Bretagne het Musée d’histoire de Nantes gevestigd.

De Ligne Verte

De Ligne Verte, ook bekend als de Groene Lijn, is een unieke culturele en artistieke route in Nantes, die jaarlijks wordt aangepast en uitgebreid. Deze groene lijn is geschilderd op de grond en neemt je mee langs culturele haltes, belangrijke monumenten en kunstwerken verspreid door de hele stad. Het is een leuke en afwisselende manier om Nantes te ontdekken. De Ligne Verte, is het middelpunt van de ‘Le Voyage à Nantes’ – een jaarlijks terugkerend evenement dat de stad in de zomermaanden transformeert tot een levende galerij.
De route is ontworpen om zowel bekende trekpleisters als verborgen schatten van de stad te ontdekken. Het volgen van de route is gratis en de routeboekjes kunnen opgehaald worden in de plaatselijke VVV. Als je er dan ook nog een Nantes City Pass bij koopt, kun je tegen een schappelijk bedrag alle musea en bezienswaardigheden langs de Ligne Verte gratis bezoeken. Wil je alles te weten komen hoe een wandeling langs de Ligne Verte eruitziet, lees dan ons verslag op in 12 uur.

L’Opéra Graslin

De opera van Nantes, de L’Opéra Graslin, is te vinden op de prachtige Place Graslin in Nantes. Dit theater en operagebouw is een architectonisch hoogtepunt in de stad. In 1788 opende het door Mathurin Crucy, ontworpen gebouw, voor het eerst zijn deuren. Toen stond het gebouw symbool, voor de rijkdom van de stad en de culturele ontwikkeling van Nantes in de achttiende eeuw.  Het plein en de opera zijn vernoemd naar Jean-Joseph-Louis Graslin, de financier achter dit ambitieuze project. Omringd door elegante gebouwen, zoals Brasserie Le Cigale en dicht bij de beroemde Passage Pommeraye, is het place de Graslin en de omliggende straten, het wat chiquere deel van de stad.

Na een verwoestende brand in 1796 is het theater zorgvuldig heropgebouwd. Nu nog steeds worden er, met grote regelmaat opera’s en andere voorstellingen, in het gebouw opgevoerd. Wil je zelf een voorstelling bijwonen, neem dan een kijkje op hun website.

Porte Saint-Pierre en Porte Sauvetout

De Porte Saint-Pierre en Porte Sauvetout in Nantes zijn historische poorten die onderdeel waren van de middeleeuwse stadsverdediging. De Porte Saint-Pierre ligt bij de kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul en dateert uit de 15e eeuw. Deze poort is gebouwd op Gallo-Romeinse fundamenten uit de 3e eeuw. Het kenmerkt zich door zijn gotische architectuur en heeft gediend als toegangspoort en als residentie voor de bisschop van Nantes. Deze poort is het best bewaarde overblijfsel van de stadsomwalling van Nantes en is nu geclassificeerd als historisch monument.

De Porte Sauvetout is iets jonger dan Porte Saint-Pierre. Deze poort werd gebouwd als onderdeel van de versterkingen van Nantes, toen het buskruit was uitgevonden en de conflicten tussen het hertogdom Bretagne en het koninkrijk Frankrijk oplaaiden. De poort werd in de late 15e eeuw versterkt met twee torens en een artillerieplatform. Gedurende de 18e en 19e eeuw werden delen van deze verdedigingswerken afgebroken, tijdens uitbreidingen van de stad.

L’Île de Versailles

Het L’Île de Versailles, is te vinden in de rivier de Erdre. Het is een kunstmatig eiland dat gecreëerd is uit de opgegraven aarde, dat uit het kanaal van Nantes naar Brest kwam. Dit eiland was eerst onderdeel van de industriezone van Nantes, maar is nu een stadspark met een Japanse tuin. Het park is in 1987 geopend. In het park zijn typisch Japanse creaties te vinden zoals een zen-tuin, stromende watervallen, rustieke vijvers en verschillende Aziatische plantensoorten zoals bamboe, Japanse esdoorns en kersenbomen.

Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul

De Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul in Nantes, plaatselijk ook bekend als Cathédrale Saint-Pierre, is een rooms-katholieke kathedraal in de Franse stad Nantes. De bouw begon in 1434 en werd voltooid in 1891. Ondanks deze lange periode is er geen afbreuk gedaan aan de gotische architectuur van de kathedraal. Het is sinds 1862 een historisch monument. De kathedraal heeft in de loop van de jaren te lijden gehad van bombardementen en branden. De laatste grote vernietigende brand in 2020, heeft de orgels en een groot raam vernietigd. Vanwege deze grote brand moet de kathedraal hersteld worden, een proces dat waarschijnlijk nog vele jaren gaat duren. Tijdens de renovatie zal de kathedraal gesloten zijn voor het publiek.

Basilique Saint-Nicolas

De negentiende-eeuwse Basilique Saint-Nicolas in Nantes, is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur. De kerk is gewijd aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden en handelaren. De basiliek heeft een indrukwekkende gevel met twee torens die vanaf meerdere plaatsen in de stad te zien zijn. Het interieur kenmerkt zich door de grote gewelven en kleurrijke glas-in-loodramen. In de Tweede Wereldoorlog liep de basiliek, tijdens een bombardement, aanzienlijke schade op, maar is sindsdien zorgvuldig gerestaureerd in originele stijl. De Basilique Saint-Nicolas kan gratis bezocht worden en is zeven dagen per week geopend.

Passage Pommeray

De Passage Pommeraye in Nantes, opende in 1843 voor het eerst zijn deuren. Het is een overdekte winkelgalerij in het hart van de stad. Deze galerij verbindt de straten Rue de la Fosse en Rue Santeuil en moet hiervoor drie etages overbruggen. De architectuur is een toonbeeld van de neoclassicistische stijl, rijkelijk versierd met sculpturen, houten ornamenten en ijzeren balustrades. Dit zorgt voor een elegante en unieke winkelervaring.

Centraal in de galerij staat de monumentale trap die de niveaus verbindt, een architectonisch kunstwerk op zich. In de galerij zit divers aanbod aan winkels, van traditionele handelaren tot eigentijdse boetieks. In 1976 verkreeg de Passage Pommeraye de status van historisch monument.

Mémorial de l'Abolition de l'Esclavage

De Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage in Nantes is een blijvende krachtige herinnering aan de rol die die stad Nantes heeft gespeeld in de slavenhandel. Het monument is te vinden op de kades van de Loire, waar de schepen ooit vertrokken en terugkeerden met hun onmenselijke lading. Het monument spreidt zich uit over 400 meter en duikt zelf een stuk onder de kade.

Het monument is ontworpen door de architect Julian Bonder en de kunstenaar Krzysztof Wodiczko. Het pad dat bezoekers langs de Loire volgen, is bezaaid met gegraveerde glazen stoeptegels met daarop de namen van de schepen die de haven van Nantes hebben aangedaan en de datum waarop ze vertrokken. Op andere tegels staan de namen van de havens die werden aangedaan. In het ondergrondse deel ligt de nadruk op de afschaffing van de slavernij en de roep om vrijheid. Het nodigt mensen uit om stil te staan bij de lange strijd voor vrijheid en gelijkheid en de voortdurende gevechten tegen hedendaagse vormen van slavernij en discriminatie. Zodat we kunnen leren uit fouten in het verleden en samen een betere toekomst tegemoet gaan.

Trentemoult

Het pittoreske dorpje Trentemoult, is te vinden op de oevers van de Loire tegenover Nantes. Het dorpje staat bekend om zijn kleurrijke huizen, smalle straatjes en artistieke sfeer. Ooit was het een vissersdorp, nu is het een bruisende gemeenschap van kunstenaars, ambachtslieden en creatieve geesten. De pastelkleurige gevels vormen een levendig decor voor fotografen en kunstliefhebbers. Het dorp ademt een bohemien sfeer uit en is de plek om even tot rust te komen tijdens een stedentrip in Nantes. Trentemoult is een verborgen parel die een must-visit bestemming is voor wie op zoek is naar een unieke plek langs de Loire.

Le Jardin Extraordinaire

De Jardin Extraordinaire in Nantes, is te vinden in de voormalige steengroeve Carrière de Miséry. Dit bijzondere park van 3,5 hectare met een 25 meter hoge waterval, wordt omringd door exotische planten zoals bananenbomen, boomvarens en vlammenbomen. Geïnspireerd door het fantastische universum van Jules Verne, creëert de tuin een sprookjesachtige sfeer, met kliffen die een microklimaat bieden dat ideaal is voor een variëteit aan vegetatie, die hier van nature niet voorkomen. Een metalen trap verbindt de tuin met het bovenste deel van de klif, met panoramisch uitzicht op de Loire.

In de toekomstplannen van Le Jardin Extraordinaire in Nantes is ook “L’Arbre aux Hérons” opgenomen, een ambitieus project van de mensen achter Les Machines de l’île, dat bezoekers meeneemt op een magische reis door een kunstmatig ecosysteem. Geïnspireerd door Jules Verne, belooft het een betoverende ervaring te worden die de grenzen van kunst en technologie verkent.